duminică, 29 aprilie 2018

Micii macedoneni au avut oaspeți de seamă!


Sâmbătă, la Craiova, la Asociația Macedonenilor din România, micii macedoneni s-au bucurat de vizita unor oaspeți de seamă: deputat Alin Stoica, reprezentantul albanezilor; deputat Iulius Firczak , reprezentantul rutenilor; deputat Iarco Furic, reprezentantul slovacilor și cehilor.
Cei trei oaspeți au fost invitați în casa macedonenilor de către deputat Mariana Venera Popescu, reprezentantul macedonenilor în Parlamentul României.
După alegerile generale care au avut loc la Asociația Macedonenilor din România, cultura organizațională a devenit una deschisă către colaborarea interetnică, transparență instituțională și deschidere către comunicare și colaborare cu toți etnicii macedoneni.

luni, 26 martie 2018

La Cumpăna se pregătește începerea filmărilor pentru proiectul dedicat Marii Uniri, “Noi toți suntem România!”


De către
 -

Ieri, la Cumpăna au început filmările pentru realizarea proiectului „Noi toţi, suntem România!”. Mai exact, este vorba despre realizarea unui film documentar dedicat împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1918.
Susținut integral de către doamna deputat Mariana Venera Popescu, reprezentantul comunității macedonene din România în Camera Deputaților, proiectul cuprinde filmări în cinci zone istorice: Dobrogea, Moldova, Transilvania, Banat și Oltenia.
La aceasta lecţie de istorie desfăşurată în comuna Cumpăna, prezentată de primarul Mariana Gaju, protagoniştii principali au fost cei doi veterani de război Ioan Ceapa și Gheorghe Crăciun alături de câţiva tineri ai comunei, elevi ai Liceului Tehnologic “Nicolae Dumitrescu”, îmbracaţi în costume tradiţionale.
La eveniment au mai participat, preşedintele asociaţiei Cultul Eroilor, filiala Constanta, Macovei Remus și preşedintele Clubului Înţelepţilor din Cumpăna, Maravei Panait.


marți, 20 martie 2018

COMUNICAT DE PRESA
privind participarea la reuniunea Comisiei permanente a Adunării Parlamentare a SEECP (Bled, Slovenia, 16-17 martie 2018)
În perioada 16-17 martie 2018, a avut loc la Bled, Slovenia, reuniunea Comisiei permanente a Adunării Parlamentare a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (AP SEECP), în organizarea Preşedinţiei-în-Exerciţiu slovene a organizaţiei.
La această acțiune Camera Deputaților a fost reprezentată de doamna deputat Mariana-Venera Popescu, preşedintele Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a SEECP și reprezentantul Delegaţiei române la Comisia permanentă.Reuniunea a fost deschisă și prezidată de președintele Comisiei permanente la AP SEECP a Adunării Naționale a Republicii Slovenia, domnul Branko Zorman. Evenimentul a reunit reprezentanți ai delegațiilor participante la AP SEECP din Ankara, Atena, Belgrad, București, Chișinău, Ljubliana, Podgorica, Priștina, Sarajevo, Skopje, Sofia, Tirana și Zagreb.Reuniunea a avut ca obiectiv general pregătirea lucrărilor Sesiunii plenare a AP SEECP, care va avea loc la Ljubliana, în perioada 13-14 aprilie 2018.Proiectul de agendă al reuniunii a inclus, printre altele, prezentarea unui raport privind Dialogul în domeniul guvernanței Internetului în Europa de Sud-Est (SEEDIG), de către domnul Dušan Caf, membru al Comitetului Executiv al SEEDIG, discutarea și adoptarea principalelor documente supuse atenţiei Sesiunii plenare a AP SEECP, respectiv: proiectul Declaraţiei Finale a AP SEECP, proiectul de Agendă al Sesiunii plenare şi proiectul de program al activităţilor AP SEECP pentru perioada 2018-2019 etc.În raportul Dialogul în domeniul guvernanței Internetului în Europa de Sud-Est (SEEDIG), domnul Dušan Caf, membru al Comitetului Executiv al SEEDIG, a subliniat rolul discuțiilor deschise și inclusive despre politicile publice privind guvernanța Internetului, securitatea cibernetică, provocările și potențialul Internetului în viitor, revoluția digitală și implicațiile acesteia.În cadrul dezbaterilor privind aprobarea proiectului Declarației Finale, doamna deputat Mariana-Venera Popescu a susținut amendamentele propuse de Delegația României, care contribuie la îmbunătățirea terminologiei specifice acestor documente și care au fost adoptate aproape în totalitate.




luni, 19 martie 2018




Ziua minorității macedonene, un proiect important pentru macedonenii din România, inițiativă salutată de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Macedonia.
Mă bucur să pot contribui la promovarea identității culturale și lingvistice a macedonenilor din România, fiind onorată de susținerea oficialilor macedoneni.
Voi continua să contribui activ la toate proiectele de lege venite în întâmpinarea nevoilor cetățenilor, având convingerea că numai așa societatea în care trăim poate evolua.

miercuri, 14 martie 2018

În perioada 9-11 martie, in calitate de presedinte al Delegatiei Permamente a Adunării Parlamentare din Sud-Estul Europei, am participat la Comisia Generală de Economie, Infrastructura si Energie care a avut loc la Istanbul. Cu această ocazie, s-a adoptat Rezoluția " Oportunitățile cooperării economice în Sud-Estul Europei". Atunci când politicienii creează un context legislativ corect, se deschid porțile oamenilor de afaceri.